Piecas cittautu Lieldienu ēdienu receptes, ko celt svētku galdā + Lieldienu ēdienu lietotnes

Publicēts: 11.04.2017 12:25

Senie latvieši Lieldienu galdā cēla kārumus, kas svētkiem īpaši pietaupīti, jo parasti uz pavasari krājumi pagrabos un klētīs sāka izsīkt, arī olas pa ziemu vistas dēja mazāk, tāpēc pirms svētkiem tās krātas, lai klātu bagātīgu galdu. Galdā cēla apaļus un raibus ēdienus, kas simbolizēja pavasara un dzīvības atnākšanu, prieku un līksmību. Interesanti, apaļā forma un košas krāsas ir nozīmīgas arī citu tautu tradicionālajos ēdienos. 


Izmēģini svētkos dažas vienkāršas receptes vai arī smelies idejas lietotnēs, kurās apkopotas citu tautu tradicionālo Lieldienu ēdienu receptes un pagatavošanas gaita. 

 

Sātīgā gaļas zupa (Grieķija)
Lieldienās Grieķijā galdā ceļ sātīgu gaļas zupu, ko gatavo no liellopa gaļas. Zupu sauc arī par apustuļu zupu vai magiricu. Zupu sāk gatavot jau sestdienā pirms Lieldienām, lai svētku dienā pēc baznīcas apmeklējuma tā būtu piesātināti garšīga. 

Lieldienu zupa

Nepieciešams:
2 kg jēra vai liellopa gaļas ar kaulu
500g jēra vai liellopa aknas
100 ml olīveļļas
3 sīpoli
1 asais pipars
2 olas
1 citrons
100g dilles
100 grami sīpolu
1 tējkarote žāvētu bārbeļu ogu
sāls pēc garšas

Gatavošana:
Gaļu noskalo un liek katlā ar ūdeni. Pievieno 4 daļās sagrieztu sīpolu. Kad ūdens sāk vārīties, uzliek mazāku uguni un vārīt, kamēr gaļa ir gatava. Tad to izņem, sagriež mazos gabaliņos, tāpat sagriež aknas un atlikušos zaļumus. Nomazgā, sēklām attīra un smalki sagriež aso piparu. Aknas, zaļumus, piparu un svaigu sīpolu apcep karstā pannā, pēc tam pievieno vārīto gaļu, dilles, bārbreļu ogas. Apcepto masu liek buljonā un pēc 20 minūtēm pievieno sakultu olu un citrona sulu. 


Paskualina pīrāgs (Argentīna)
Paskualina pīrāgs ir gards argentīniešu tradicionālais Lieldienu pīrāgs, ko pilda ar spinātiem un olu. Olu iesit pildījumā jau cepšanās procesā, tādējādi tā tiek izvārīta pīrāga viducī. 

Lieldienu pīrāgs

Nepieciešams:
500 grami bezrauga kārtainās mīklas 
250 grami spinātu (der arī saldēti) 
250 grami Ricotta siera
4 olas + 1 olas dzeltenums pīrāga pārziešanai 
25 grami sviesta
50 grami saldā krējuma ( 35%) 
2 ēd.k. maltu sausiņu jeb rīvmaizes
Sāls, pipari

Gatavošana:

Spinātus atsaldē vai arī, ja ņem svaigus, nomazgā un nosusina cik sausu viens iespējams. Apcep sviestā 1 - 2 minūtes. Iegūto masu sajauc ar Ricotta sieru,. krējumu un 2 olām. Pievieno rīvmaizi, sāli, piparus un labi samaisa. Pievieno spinātus. Cepamajā formā ar augstām malām ieklāj 2/3 kārtainās mīklas un izlīdzina.  Liek iekšā pildījumu, kurā izveido 2 bedrītes, kur iesit jēlās olas. Atlikušo mīklu liek virsū un pārklāj pīrāgu, savienojot apakšējo mīklas kārtu ar augšējo. Ar dzeltenumu pārziež. Liek cepties cepeškrāsnī uz  190 grādiem 40 – 45 minūtes. 

 

Saldēdiens mammi (Somija)
Mämmi ir ķepīga želeja ar saldenu garšu. Kas līdzīgs pudiņam, tikai daudz diētiskāks. Toties daudz vitamīnu un minerālvielu. 

Lieldienu saldēdiens

Nepieciešams:
3,5 litri ūdens
Sāls pēc garšas
1 kg rudzu miltu
500 grami iesals
Sīrups pēc garšas

Gatavošana:
1,5 litrus ūdens uzsilda līdz 60 grādiem, ieber tajā pusi no miltu porcijas un pusi no iesala. Sajauc līdz vidēji biezas putriņas konsistencei. Iegūto masu pārkaisa ar baltajiem miltiem  plānā kārtiņā, uzliek vāku, ietin dvieļos un liek 50 grādus siltā cepeškrāsnī uz 1,5-2 stundām. 
Atlikušo ūdens daudzumu uzsilda līdz 60 grādiem. Izņem no cepeškrāsns pirmo katliņu un ielej tajā otru ūdens porciju. Pievienojiet atlikušos rudzu miltus un iesalu. Samaisa, atkal pārber ar balto miltu kārtiņu un vēl uz divām stundām liek cepeškrāsnī. Pēc tam katlu liek uz plīts virsmas, pievieno sīrupu un nedaudz sāls pēc garšas un vāra uz vidējas uguns 10 minūtes, visu laiku maisot.  Tad noņem no uguns un maisa, kamēr masa sāk atdzist. Liek formiņās, kas turētas pirms tam vēsumā, pārber ar cukuru un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz 2 stundām 150 grādu karstumā. Gatavu mammi pasniedz pārlietu ar saldo krējumu vai vārītu vaniļas mērci. 

 

Sāļā maize ar liellopa gaļu (Vācija)
Vācijā Lieldienu rītā galdā ceļ ne tikai tradicionālos saldos našķus, bet arī pavisam vienkārši gatavojamu sātīgu maizi. Pagatavošana – maizes mīklā ietin ar garšvielām ieberzētu liellopa gaļas gabalu un cep cepeškrāsnī kamēr viss gatavs. 

Vācu maize

 

Lieldienu cepumi kolurakiji (Grieķija)

Nepieciešams:
200 g sviesta
3/4 glāze cukura
1 ola
1/2 tējk. Vaniļas
1/2 tējk. mandeļu esences vai Amaretto liķieris
2 1/4 glāzes miltu
1/2 tase pūdercukura 

Lieldienu cepumi

Gatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C. Iesmērē ar sviestu cepampannu, uz kuras liek cepumus.  Bļodā saputojiet vidēji mīkstu sviestu ar cukuru un olu līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno mandeļu esenci vai liķieri. Pievieno miltus un turpiniet maisīt. Tad ņem vienu tējkaroti iegūtās masas, veido bumbiņu vai jebkuru citu formu un liek uz cepamās paplātes. Cep 10 minūtes 200 grādus lielā karstumā. Kad cepumi atdzisuši, pārkaisa ar pūdercukuru. 

 

Ja ir iedvesma izmēģināt arī citas receptes, ieskaties šajās aplikācijās! 
Easter recipes for healthy & cooking videos 
Vairāk nekā 200 dažādu tautu Lieldienu recepšu izlase ar fotogrāfijām un gatavošanas procesa video pamācībām. Idejas dekorēšanai. Lietotnes veidotāji uzsver, ka visas apkopotās receptes ir viegli pagatavojamas un neizmaksā dārgi, nav nepieciešamas eksotiskas piedevas. 

Easter Recipes Free
Vēl viena Lieldienu recepšu aplikācija, kur smelties idejas saldo, sāļo ēdienu un dzērienu pagatavošanai, ja svētku galdu vēlies papildināt ar kādu neierastu gardumu.

Autors: Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm

Foto avots: Shutterstock.com

8 vēsturiskas vietas, ko apskatīt Latvijas jubilejas gadā

Latvija ir tik skaista un interesanta, ka to izbraukāt krustu šķērsu ir vērts jebkurā gadījumā. Lasīt tālāk »

Latvijas jubilejas gads! Veidojam ģimenes simboliku

Ikviens vecāks vēlas, lai viņa bērns zina, ka ģimene ir vērtība. Ģimene jāciena, jāsargā un jāgodā. Viens no veidiem, kā šīs vērtības nozīmi varam iemācīt, ir ģimenes simbolikas veidošana. Lasīt tālāk »

Ģimeniskas aktivitātes šim pavasarim

Lūk, septiņi ieteikumi, ko redzēt, kurp doties un ko būtu vērts paveikt šajā saulainajā gadalaikā visai ģimeni kopā! Lasīt tālāk »

Talkošana. No ģimenes tradīcijas līdz apzinātam dzīvesveidam

Pavasarī tā vien gribas izmēzt ziemas putekļus no istabām, sakopt apkārtni, padomāt par to, kā dzīvot tīrāk un skaistāk. Lasīt tālāk »

Mūzika. Iepazīšana, izzināšana, muzicēšana ģimenes lokā

Muzikāls ir katrs cilvēks, īpaši jau bērns, kas piedzimst, atvērts visiem izaicinājumiem un iespējām. Lasīt tālāk »